Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας


Με τη συγκυρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, συνδυάσθηκε και η έναρξη του δεύτερου ετήσιου κύκλου του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου  κάτω από το γενικό τίτλο: 
"Ψυχοδυναμική σκέψη και δημόσια περίθαλψη: η επόμενη μέρα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης" 
από την Υπηρεσία Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. 
Το σεμινάριο αυτό του οποίου ο πρώτος ετήσιος κύκλος πραγματοποιήθηκε το 2010-2011,  απευθύνεται  κυρίως στη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας- Ιατροπαιδαγωγικού Κέρκυρας, αλλά από την έναρξή έχει επιλεγεί  η διεύρυνση της συμμετοχής παρακολούθησης όσο και των διαδικασιών εποπτείας από εργαζομένους των ιδίων  ειδικοτήτων προερχόμενους από δομές ψυχικής υγείας του ΨΝΚέρκυρας αλλά και συνεργαζόμενους φορείς της Κοινότητας σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό.
Ο λόγος της διεύρυνσης αφορά στη γενικότερη φιλοσοφία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας - Ιατροπαιδαγωγικού Κέρκυρας, που είναι κατ εξοχήν υπηρεσία ανοιχτή στην κοινότητα, διασυνδέεται με τους φορείς της και συνεργάζεται με κοινό γνώμονα την ευαισθητοποίηση, και δράσεις αγωγής -προαγωγής ψυχικής υγείας, εκπαίδευσης και την όλο και περισσότερο αναβαθμισμένη ποιότητα παροχής υπηρεσιών στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αλλά και στο γενικότερο πληθυσμό. 
Για τους ίδιους σκοπούς ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2009 το "Δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας Κέρκυρας".


Πρόγραμμα των δύο πρώτων μηνών του 2ου ετήσιου κύκλου:


Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

"Ο Κατάδικος" του Ντίνου Θεοτόκη, μια διαφορετική θεατρική παράσταση


ΘΕΣΜΟΣ
ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ...
Το Οικείο Θέατρο καινοτομεί για δεύτερη φορα.
Θεσμοθετεί την παρουσία του , μια φορά το χρόνο, σε διαφορετικό κάθε φορά νομό τη Ελλάδας, όπου το θέμα του έργου ή ο συγγραφέας θα έχει άμεση σχέση με τον τόπο που απευθυνόμαστε. Ο θεσμός αυτός ξεκινάει από την Κέρκυρα με το έργο "ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ" του Κων/νου Θεοτόκη τον Οκτώβριο του 2011. Ο Θεοτόκης, καταγράφει την κοινωνία
και ταυτόχρονα ενεργοποιεί την συνείδηση του ανθρώπου...
Η παράστασή μας θα παρουσιαστεί...
Όπου υπάρχουν άνθρωποι!!!ΚΕΡΚΥΡΑ - Πρόγραμμα Παραστάσεων
2 Οκτωβρίου 2011 Ιόνιος Βουλή ώρα 21:00
8 Οκτωβρίου 2011 Δημοτική Πινακοθήκη ώρα 21:00
9 Οκτωβρίου 2011 Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας ώρα 21:00
15 Οκτωβρίου 2011 Παλαιό Φρούριο (Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου) ώρα 21:00


Ο "Κατάδικος" θα ανέβει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011 , στην Εθνική Πινακοθήκη ενώ η δεύτερη παράσταση θα γίνει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου2011 στην Εκκλησία Αντιβουνιώτισσα (Επτανησιακή Βασιλική Εκκλησία όπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο). Στη συνέχεια θα δοθούν παραστάσεις στο σύνολο του νησιού, διατηρώντας – όσον αφορά το θέμα των χώρων – την βασική φιλοσοφία του Οικείου Θεάτρου: δηλ. να «ανέβει» σε σπίτια, εκκλησίες, θεατρικές σκηνές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στις φυλακές της Κέρκυρας, σε τοπικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, αίθουσες σχολείων κλπ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ για τον ΚΑΤΑΔΙΚΟ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ και η ΔΙΑΝΟΜΗ:

Η κεντρική ιδέα του έργου συνίσταται στην ανάδειξη της επίδρασης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στην ανθρώπινη ύπαρξη: στον έρωτα, στη σύγκρουση της ίδιας της Ζωής με τον Θάνατο…

Το κοινωνικό περιεχόμενο και ο βασικός άξονας ανάπτυξης του Κατάδικου είναι οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοαντιλήψεις που εκφράζουν ο Τουρκόγιαννος και ο Πέπονας.
Ο πρώτος, είναι κοινωνικά απόβλητος, ελάχιστος, πνευματικά ανεπαρκής και θρησκόληπτος. Όμως είναι αγαθός. Δεν μισεί, δεν φθονεί, δεν ζηλεύει. Αγαπάει, δουλεύει, εμπιστεύεται. Ο Πέπονας, είναι αδίστακτος. Δολοπλόκος και συκοφάντης. Κοινωνικά ευυπόληπτος. Και δολοφόνος.
Ο Θεοτόκης, με τον Κατάδικο, κατέδειξε πως η συνείδηση, βαθειά μέσα στο σκοτάδι της, κρύβει μια φλόγα. Η κατάδυση σε αυτή, η διαδικασία της εσωτερικής λύτρωσης, είναι προσωπικός αγώνας. Επώδυνος.

Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Κατάδικος» Επεξεργασία κειμένου, Διασκευή Σοφία Αδαμίδου

Σκηνοθεσία Μίλτος Δημουλής Σκηνικά – Κοστούμια Θεοδόσης Δαυλός

Μουσική Τάσος Σωτηράκης Φωτισμός Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Αρετή Δάφνη Ασημακοπούλου – Κουλουλία
Τουρκόγιαννος Στέλιος Γεράνης
Μαργαρίτα Ανδρομάχη Δαυλού
Πέτρος Πέπονας Τάσος Σωτηράκης
Γιώργης Αράθυμος, Κάης Λευτέρης Τσάτσης
Δικαστής, Φύλακας Μίλτος Δημουλής

Στην παράσταση θα ακουστούν 3 τραγούδια που βασίζονται σε σονάτες του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 7,5 ευρώ φοιτητικό, μαθητικά και ατέλειες.


Οικείο Θέατρο
Το Οικείο Θέατρο είναι μία ιδέα του Μίλτου Δημουλή που έχει ως στόχο
να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει σήμερα η έλλειψη χώρων ελεύθερης
θεατρικής έκφρασης. Το κυρίως πρόβλημα είναι η επιβολή του κέρδους και
της επιχειρηματικότητας πάνω από την Τέχνη που δεν αφήνει χώρους για
νέους ανθρώπους και νέες προσπάθειες. Οι σημερινοί θεατρώνες ξεχνούν
σκέψεις όπως αυτή του Κάρολου Κουν που έλεγε ότι «ένας θεατής, μία καρέκλα και ένας ηθοποιός κάνουν Θέατρο».

Κατά το 2006 λοιπόν έγινε η εξής σκέψη:

Αντί να πηγαίνουν οι θεατές στο Θέατρο, γιατί να μην πηγαίνει το Θέατρο στους θεατές;

Στο Οικείο Θέατρο λοιπόν, θέλουμε να απελευθερωθούμε από τη στενωπό του κατεστημένου, γι αυτό και είμαστε μία ομάδα ανθρώπων έτοιμοι να περάσουμε το κατώφλι του σπιτιού σας, να γίνουμε ένα με το σαλόνι σας, να το χρησιμοποιήσουμε ως σκηνικό, να καθίσουμε στις πολυθρόνες σας, να πάρουμε ένα αμπαζούρ σας για φωτιστικό, να οικειοποιηθούμε τα ποτήρια και τα πιάτα σας ώστε να σας παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη θεατρική
παράσταση. Σε εσάς και τους φίλους σας.

Το Οικείο Θέατρο δεν στηρίζεται σε φωτεινές μαρκίζες, σε προβολείς και σε σκηνικά, αλλά στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες έκφρασης τόσο των ανθρώπων που το απαρτίζουν, όσο και εκείνων που το φιλοξενούν, κάνοντας
την κάθε παράσταση μοναδική! 

Σας διαβεβαιώνουμε ότι πρόκειται να έχετε μία αξέχαστη θεατρική εμπειρία, καθώς μετά το τέλος της παράστασης θα
έχουμε γίνει φίλοι. Θα συζητήσουμε, θα προβληματιστούμε, θα πιούμε και ένα ποτό προσπαθώντας να καταλάβουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις που μας 
έχουν φέρει στα σημερινά αδιέξοδα που μας επιβάλουν οι αγορές, η δύναμη
του χρήματος, η αποξένωση, η παγκοσμιοποίηση...

Η ιδέα του θεάματος που πηγαίνει στους θεατές αντί να έρχονται οι θεατές στον χώρο του δεν είναι καινούρια. Έχει αρχίσει από την αναγέννηση και τέτοιου είδους επισκέψεις σε άρχοντες της εποχής έκαναν οι θίασοι του Σαίξπηρ και αργότερα του.Μολιέρου Κατά τα μέσα του 20ου αιώνα
εμφανίστηκε και στην Ευρώπη χωρίς όμως ποτέ να αγγίξει τη χώρα μας.

Άρα η καινοτομία δεν έγκειται τόσο στην ιδέα, όσο στον χρόνο και στον τόπο που γίνεται πραγματικότητα το Οικείο Θέατρο. Είναι τώρα, στην Ελλάδα, με την χώρα να αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες περιόδους της. Είναι τώρα που χρειάζεται να πραγματώνονται οι νέες ιδέες για να παίρνουμε κουράγιο.

Είναι τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό και το φως στην άκρη του τούνελ φαίνεται πολύ αχνό και μακρινό. Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε να φωτίσουμε λίγο παραπάνω το τούνελ μας με Τέχνη. Με Θέατρο.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ



Στα πλαίσια των δράσεων που απευθύνονται σε γονείς, η ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν.Μώρος» διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες και σεμινάρια, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών σε θέματα που αφορούν στην Πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.



Η επεξεργασία των θεμάτων του Σεμιναρίου, αλλά και των Βιωματικών Εργαστηρίων βασίζεται στις αρχές της Βιωματικής Μάθησης, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν την εμπειρία τους, να εκφράσουν τις αγωνίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σ’ ένα κλίμα σεβασμού, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ασφάλειας και να οδηγηθούν, με την επιστημονική καθοδήγηση και υποστήριξη των Συντονιστών, στη δημιουργική σύνθεση απόψεων.


Μέσα από τη διαδικασία της ομάδας, οι γονείς εκπαιδεύονται και ενθαρρύνονται στο να αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της δικής τους οικογένειας, αλλά και να αξιοποιούν τα θετικά και λειτουργικά της στοιχεία, ώστε να μπορούν να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και διαχείρισης των συγκρούσεων.




Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πρόταση ΤΕΨΥ Κέρκυρας / Λευκάδας σχετικά με ανάπτυξη σχεδίου δράσης ένταξης του Κοι. Δ.Υ.Ψ.Υ.



                                                                             


ΕΛΛΗΝΙΚΗ 


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

6η Υ.Πε. 

Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής

Υγείας Κέρκυρας/ 


Λευκάδας

Τηλ. Επικοιν. 26613 61195

                         26610 44309 

Ταχ. Δ/νση: Πλ. Ψυχιάτρου Χρ. Τσιριγώτη    
                    49 100 Κέρκυρα                        

 

Κέρκυρα 

21/7/2011



ΠΡΟΣ
Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Δ/ση Ψυχικής Υγείας
Υπόψη κας Κατσικάρου Σ.

                     
Θ Ε Μ Α :  Πρόταση ΤΕΨΥ Κέρκυρας / Λευκάδας σχετικά με ανάπτυξη σχεδίου δράσης ένταξης του Κοι. Δ.Υ.Ψ.Υ.

Χαιρετίζοντας την πραγματικά πρωτοπόρα πρόταση του Υπουργού Υ.Υ.Κ.Α. κου Λοβέρδου, σχετικά με την κατάργηση του Οργανισμού του πρώην Ασύλου, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και τοποθετώντας στην θέση του αυτόν του Κοινοτικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας/ Λευκάδας, η Τ.Ε.Ψ.Υ Κέρκυρας- Λευκάδας σε συνέχεια σχετικής πρότασης που πρόσφατα απηύθυνε προς το Υ.Υ.Κ.Α.,  επιθυμεί με το παρόν έγγραφο να διατυπώσει ορισμένες εκτιμήσεις που εστιάζουν στις διοικητικές-διαχειριστικές όψεις του μοντέλου της κοινοτικής οργάνωσης της φροντίδας, από τις οποίες προκύπτει και η αναγκαιότητα διαμόρφωσης και υιοθέτησης ενός συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας του.
Η προσέγγιση αυτή λαμβάνει υπόψη ότι το Δίκτυο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να λειτουργεί ως ένα ανοιχτό σύστημα ολοκληρωμένης παροχής φροντίδας, στην βάση των αρχών της κοινοτικής ψυχιατρικής. Το σύστημα αυτό διαθέτει σήμερα όλα τα αναγκαία δομικά στοιχεία  (13 αποκεντρωμένες μονάδες).
Σύμφωνα με τις αρχές της Διοικητικής ψυχιατρικής ένα παρόμοιο σύστημα διακρίνεται όχι μόνο για τα Δομικά του στοιχεία αλλά και για τα λειτουργικά του χαρακτηριστικά που αποτελούν εκ των ων ούκ άνευ στοιχεία του συστήματος: διοίκηση, διαχείριση, χρηματοδότηση, προγραμματισμός, συντονισμός, αξιολόγηση, αλληλεπίδραση, επανατροφοδότηση είναι ορισμένα από τα απαραίτητα στοιχεία του συστήματος και εμπεριέχονται μέσα στο ίδιο το σύστημα.
Η εκτίμηση είναι ότι με την συγχώνευση στο Γενικό Νοσοκομείο τα λειτουργικά στοιχεία του συστήματος ψυχικής φροντίδας διαχέονται σε ένα κενό αστάθμιστων και ανεξέλεγκτων παραγόντων, το σύστημα έτσι παύει να είναι ένα σύστημα,  και δεν θα είναι δυνατή η αξιολόγησή του. Θα πάψει πλέον έτσι να έχει και επιστημονική αξία στο επίπεδο της εφαρμογής ενός μοντέλου κοινοτικής ψυχιατρικής.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της υποδομής έχουν ληφθεί πολλές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτού του τρόπου λειτουργίας. Αναφέρονται χαρακτηριστικά:
·        Θέσπιση Συντονιστικού Οργάνου του Δικτύου
·        Καθιέρωση Πρωτοκόλλου Εσωτερικών Παραπομπών
·        Καθιέρωση Πρωτοκόλλου Μηχανικών Καθηλώσεων
·        Δημιουργία Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας
·        Δημιουργία Διασυνδετικής Υπηρεσίας με την Πρωτοβάθμια Γενική                     Ιατρική
·        Πραγματοποίηση επιδημιολογικής έρευνας για την επικράτηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας στα Ιόνια νησιά
·        Έρευνα για την επικράτηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας στις Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Γενικής Υγείας στην Κέρκυρα
·        Μελέτη για τους Δείκτες Αξιολόγησης του Δικτύου υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας/Λευκάδας

Οι  γενικοί άξονες για τον σχεδιασμό ενός σχεδίου δράσης προτείνεται να είναι ο ακόλουθος:
·     Όσοι λαμβάνουν αποφάσεις ή σχεδιάζουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, πρέπει να αναλογιστούν πώς να παρέχουν υπηρεσίες με πλήρη κάλυψη στα άτομα με ψυχικές διαταραχές, ανάμεσα στις τοπικές πληθυσμιακές ομάδες, αντλώντας πληροφορίες από τα στοιχεία που διατίθενται στα τοπικά δίκτυα
·     Να προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις για την παροχή φροντίδας συνδυαστικά, που σημαίνει: 1) εξατομικευμένη αυτοδιαχείριση 2) φροντίδα από διαθέσιμους τοπικούς πόρους 3) χρήση υποστηρικτικών δικτύων
·     Επάρκεια χρηματοδότησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας και επικέντρωση πόρων στο Δίκτυο με την έγκριση ενός «κλειστού» προϋπολογισμού. Επανεπένδυση πόρων κυρίως στην κατ΄ οίκον επίσκεψη/νοσηλεία και στην  εκπαίδευση των Ε.Ψ.Υ.
·     Δέσμευση επαρκούς αναλογίας προσωπικού απασχολούμενου στις κοινοτικές δομές προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους
·     Επίλυση περιπλοκών ενσωμάτωσης στις υπηρεσίες 1άθμιας  φροντίδας με αποτελεσματικό τρόπο. Δικτύωση με λοιπές υπηρεσίες 1βάθμιας  φροντίδας, σε επίπεδο Νομού
·     Δημιουργία συντονιστικής ομάδας σε επίπεδο ΤοΨΥ, που θα εκφέρει εμπεριστατωμένη γνώμη για τις προτεραιότητες της Ψυχικής Υγείας σε περιφερειακό επίπεδο
·     Επίλυση δυσλειτουργιών με άλλες ειδικότητες υγείας, σε περιπτώσεις συνοσηρότητας με άλλες, σωματικού τύπου ασθένειες
·     Επιλογή ποσοτικών αλλά κυρίως ποιοτικών δεικτών για την μέτρηση προόδου και την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας από τις υπηρεσίες του δικτύου
·     Έμφαση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών από κοινωνικής και οικονομικής άποψης
·     Ενδυνάμωση χρηστών /οικογενειών μέσα από την ενημέρωση,  την ενίσχυση της διεκδίκησης και την εργασιακή επανένταξη καθώς  και ενίσχυση της συνέργειας σε τοπικό επίπεδο ώστε να συγκαταλεχθούν ως ενεργοί εταίροι
·     Επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, ενισχύοντας την δεοντολογία και την ηθική αλλά και αντλώντας τεκμηριωμένες πληροφορίες βάσει ερευνών και εμπειρίας
·     Χρήση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψυχική υγεία (καταγραφή, παρακολούθηση, συνταγογράφηση, αξιολόγηση)

 Η Τομεακή επιτροπή θεωρεί ότι, η ένταξη του Δικτύου υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας-Λευκάδας στον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους που αναγνωρίζουν την Συστημική τους Οντότητα στο επίπεδο της διοίκησης, της διαχείρισης και της συνολικής λειτουργίας τους.

ΤΕΨΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ/ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ 2011





Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Επιστολή Συμπαράστασης


Είναι σημαντική η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του
 Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας , 
ειδικά όταν εκφράζεται και με  Ανοιχτή Επιστολή 
προς το Υπουργείο και αρμόδιους φορείς,
 όπως έγινε από πλευράς
ΔΗΜΟΠ.
Κοινοποιούμε την Επιστολή
 και ευχαριστούμε τη ΔΗΜΟΠ και 
το ΣΥΛΛΟΓΟ  «ΣΤΗΡΙΞΗ» ΚΑΤA ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓOΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ AIDS


















ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ                                               
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ & ΤΟΥ AIDS  
ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»
Καποδιστρίου 9, 491 00 Κέρκυρα
Τηλ. – Fax 26610 41111 – 36327

Κέρκυρα19/7/2011
Αρ. Πρωτ. 71

Ανοικτή επιστολή
προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Κοινοποίηση:
1. Δ/νση Ψυχικής Υγείας
2.Διοίκηση 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας
3. Διοικητή Ψ.Ν.Κ. κ. Γιάννη Αλαμάνο
4. Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
 κ. Σπύρο Σπύρου
5. Δίκτυο Φορέων Α/θμιας Φροντίδας Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας
6. Τοπικά ΜΜΕ
 
                                                                    
            Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά στις συγχωνεύσεις των Νοσοκομειακών Οργανισμών και ιδιαίτερα όσον αφορά την προοπτική συγχώνευσης του Ψ.Ν.Κ. με το Γ.Ν.Κ. θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας και τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη, που κι εσείς ο ίδιος χαρακτηρίσατε ως την «πλέον αρνητική» κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κέρκυρα.
Ως φορείς που υπηρετούν το πνεύμα της κοινοτικής ψυχιατρικής και έχουν βιώσει, σε τοπικό επίπεδο, το πριν και το μετά της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που με δέσμευση και όραμα έχει συντελεστεί τα τελευταία 15 χρόνια από το προσωπικό και τις Διοικήσεις του Ψυχιατρείου και είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και λειτουργία του «Κοινοτικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας», επισημαίνουμε ότι, είναι ασύμβατη επιστημολογικά, διοικητικά και ασύμφορη διαχειριστικά και οικονομικά η συγχώνευση δυο νοσοκομειακών οργανισμών που υπηρετούν ανόμοιες λειτουργίες (νοσοκομειακή – εξωνοσοκομειακή).
Στην κατεύθυνση αυτή, κατανοούμε και υποστηρίζουμε τους λόγους για τους οποίους, η Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ) Π.Ε. Κέρκυρας – Λευκάδας θεωρεί ως αναγκαιότητα, την διαμόρφωση ενός αυτόνομου πλαισίου λειτουργίας – οργανισμού του Κοινοτικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας διότι, με τη συγχώνευση, το πρότυπο της κοινοτικής φροντίδας και παροχής υπηρεσιών θα χάσει την φυσιογνωμία του και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.
Κλείνουμε την επιστολή με την πεποίθηση, ότι θα τηρήσετε τη δέσμευσή σας για εξεύρεση ικανοποιητικής εναλλακτικής λύσης, πέραν της λογικής της συγχώνευσης δύο ανόμοιων οργανισμών, που εκτός της αναποτελεσματικής λειτουργίας, θα αποτελέσει επίσης κατασπατάληση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, που με επιτυχία έχουν επενδυθεί όλα αυτά τα χρόνια για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Κέρκυρα αλλά και μη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει ως χώρα, στο θέμα αυτό, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που συγχρηματοδότησε τη μετάβαση αυτή.

Με εκτίμηση


               Η Επιστημονική Υπεύθυνη                              Ο Πρόεδρος
            της ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. ΜΩΡΟΣ»                 του Συλλόγου «ΣΤΗΡΙΞΗ»
                                                    
                     Αννέτα Τσελέντη                                     Πέτρος Δημάκος

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΌ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΌ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας με το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας,  ακολουθεί  έγγραφο της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Νομού Κερκύρας- Λευκάδος, το οποίο εστάλη την 14η Ιουλίου 2011 προς το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υφυπουργό- Γεν. Δ/νση Υγείας- Δ/νση Ψυχικής Υγείας)  με κοινοποίηση στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ως εξής:

                                                                         
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      Κέρκυρα 14/07/2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &                                 Αρ. πρωτ. οικ. 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ                            
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                                                 
ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ                                                          
Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ- ΛΕΥΚΑΔΟΣ
                                                                                            ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
1)Γρ Υφυπουργού
κου Μ. Μπόλαρη
2)Γενική Δ/νση Υγείας
3)Δ/νση Ψυχικής Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1)Διοίκηση 6ης Υ.Πε.
2)Διοικητή Ψ.Ν.Κ.


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΌ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΌ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Η πρόσφατη πρόταση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά στις συγχωνεύσεις Νοσοκομειακών Οργανισμών περιλαμβάνει και την προοπτική της συγχώνευσης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας με το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο.
Το ότι πρόκειται για μία άκρως αρνητική προοπτική για τις νεοσύστατες υπηρεσίες ψυχικής υγείας όπως αυτές αναπτύχθηκαν μέσω της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι κάτι που ορθώς είχε αντιληφθεί και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Κος  Λοβέρδος, όταν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κέρκυρα εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας προοπτικής  «Θα πρόκειται για την πλέον αρνητική εξέλιξη», ήταν τα λόγια του, και δεσμεύτηκε ότι αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί.
Η Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας-Λευκάδας (θεσμοθετημένη γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας) εκτιμά για λόγους που αναφέρονται στην συνέχεια ότι η συγχώνευση αποτελεί πράγματι μία άκρως αρνητική προοπτική που μπορεί εύκολα να προκαλέσει την αποδόμηση του νέου συστήματος ψυχικής υγείας και γι’ αυτό με το παρόν έγγραφο καταθέτει μία σειρά επιχειρημάτων τεκμηριώνοντας την ανάγκη επιλογής μίας διαφορετικής προοπτικής για την διαχείριση αυτών των υπηρεσιών.
Επισημαίνεται, βέβαια, αρχικά ό,τι ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους σήμερα το Υπουργείο προτείνει τις συγχωνεύσεις των Νοσοκομειακών Οργανισμών, η Ελληνική κυβέρνηση και το ίδιο το Υπουργείο έχει δεσμευθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στο πλαίσιο υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα καταργεί κάθε Oργανισμό  ψυχιατρικού νοσοκομείου που έχει ολοκληρώσει τους στόχους Αποσυλοποίησης των ασθενών και έχει αναπτύξει νέες εναλλακτικές υπηρεσίες.
Ένα από τα 4 ψυχιατρεία που έχουν πετύχει στην χώρα μας τους στόχους αυτούς και μάλιστα με υποδειγματικό θα λέγαμε τρόπο, είναι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Οι στόχοι αυτοί έχουν επιτευχθεί από το τέλος του 2006. Από τότε εκκρεμεί και η θεσμική κατάργηση του Ψυχιατρείου που θα σφραγίζει έτσι και τυπικά το κλείσιμο ενός αναχρονιστικού ιδρυματικού θεσμού και είναι από τότε ακόμα που συζητείται η προοπτική ανάδειξης ενός διάδοχου ενιαίου φορέα διαχείρισης, ως η πλέον κατάλληλη προοπτική.
Αντίθετα όπως ήδη αναφέρθηκε αποφευκτέα επειδή χειρότερη ως επιλογή κρίνεται η ενσωμάτωση στον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Οι λόγοι για τους οποίους με την προοπτική της συγχώνευσης έτσι όπως έχει προταθεί από το Υπουργείο προεξοφλείται με μαθηματική θα λέγαμε ακρίβεια, η κατάρρευση του σύγχρονου αυτού συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας συνδέονται με ζητήματα που αφορούν στο επιστημολογικό, διοικητικό, οργανωτικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας του χωρίς βέβαια να εξαιρούνται κατά την άποψή μας άλλα ζητήματα όπως το πολιτικό, κοινωνικό, ιστορικό και το πολιτισμικό που λογικά προηγούνται γιατί είναι αυτά που ουσιαστικά προκαθορίζουν παρόμοιες αποφάσεις.
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ.
Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι η ψυχική νόσος ερμηνεύεται και αντιμετωπίζεται μέσω του βιοιατρικού-βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, όπως και η οργανική νόσος (εξ΄ αυτού ορθή και η ένταξη της ψυχιατρικής κλινικής στο Γεν. Νοσοκομείο), όμως κατά την εξέλιξη της νόσου η έμφαση δίνεται στην βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση και κρίνεται ότι δεν απαιτείται για την αντιμετώπισή της μακρόχρονη ενδονοσοκομειακή περίθαλψη (εξ’ αυτού και η κατάργηση των ψυχιατρείων) αλλά μακρόχρονη εξωνοσοκομεική  υποστήριξη (Ξενώνες, οικοτροφεία, κατ΄ οίκον στήριξη κ.ά) μέσω  παρεμβάσεων  Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Πρόληψης (Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα, Κινητή Μονάδα) και Τριτογενούς Πρόληψης (Κέντρο Ημέρας, Μετανοσοκομειακός Ξενώνας, Κοινωνικός Συνεταιρισμός) μέσω της  Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που στοχεύει  στην «κοινωνική ίαση» και ενσωμάτωση.
Για να αναπτυχθεί στην Κέρκυρα το διαφοροποιημένο και εξειδικευμένο δίκτυο εξωνοσοκομειακών  υπηρεσιών απαιτήθηκαν 25 χρόνια επίπονης προσπάθειας των επαγγελματιών  και τεράστια επένδυση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.
Η παρεχόμενη από αυτές τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας εξωνοσοκομειακή βιο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα, παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γιατί σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπ’ όψη ένα σύνολο αναγκών του ασθενή, εκτυλίσσεται μέσω μακρόπνοων θεραπευτικών προγραμμάτων αποκατάστασης και στηρίζεται στη θεραπευτική σχέση και συνέχεια.
Η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στηρίζεται κυρίως σε πράξεις και τεχνολογικά μέσα και οργανώνεται σε ένα μέτωπο όπου απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση της νόσου.
Το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο ως αντιμετώπιση   και μακρόχρονη φροντίδα κατ’ αναλογίαν του βιοϊατρικού μοντέλου διαθέτει σήμερα επαρκή μέσα και τεχνικές θεραπευτικής παρέμβασης αλλά και μεθόδους αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας με τρόπο που καθίσταται έγκυρο επιστημονικά και εφαρμόζεται πλέον σε όλες τις  χώρες που διαθέτουν εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Είναι προφανές ότι εξωνοσοκομειακή φροντίδα και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη αντιστοιχούν  σε δύο διαφορετικά μοντέλα θεραπευτικής πράξης γιατί διαρθρώνονται με διαφορετικά στοιχεία, χορηγούνται σε διαφορετικά πλαίσια και αξιολογούνται με διαφορετικές μεθόδους.
Για τους λόγους αυτούς η εκτίμηση της Τομεακής Επιτροπής είναι ότι το μοντέλο της εξωνοσοκομειακής θεραπευτικής πρακτικής  δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν μπορεί να συγχωνευθεί σε ένα νοσοκομειακό οργανισμό που «σκέπτεται» μεριμνά και εστιάζει  στο μοντέλο της ενδονοσοκομειακής αμιγώς ιατρικής θεραπευτικής πράξης μέσα από τις δύσκολες συνθήκες ενός αδύναμου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Γι’ αυτό μία επιστημονικά έγκυρη και αποτελεσματική εφαρμογή του μοντέλου εξωνοσοκομειακής (κοινοτικής) φροντίδας για την ψυχική υγεία  θα πρέπει να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να τεκμηριώνεται  από έναν εξωνοσοκομειακό ή σε κάθε περίπτωση έναν Αυτόνομο οργανισμό.
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
Είναι γνωστό ότι η 25ετής διαδρομή των διαρθρωτικών αλλαγών στην ψυχική υγεία έχει επιφέρει και αλλαγές στο διοικητικό, οργανωτικό, διαχειριστικό αλλά και νομοθετικό επίπεδο που διαμόρφωσαν στο χώρο αυτό νέα πρότυπα διοίκησης και διαχείρισης με σημαντικές καινοτομίες και υιοθέτηση νέων πρακτικών που διαφοροποιούνται από αυτές του χώρου της Γενικής Υγείας.
Στην Κέρκυρα για παράδειγμα ένα από τα πλέον σημαντικά επιτεύγματα των Διοικήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου κατά τη μετάβαση από την ιδρυματική στην κοινοτική ψυχιατρική ήταν η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων πόρων που επέτρεψε τον απαραίτητο αλλά και θεμελιώδους σημασίας αναπροσανατολισμό του προσωπικού στο νέο εξωνοσοκομειακό πλαίσιο και προοπτική εργασίας.
Καθ’όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από το Άσυλο στις νέες Κοινοτικές υπηρεσίες πραγματοποιήθηκαν σειρές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αναπτύχθηκαν πλαίσια «εν έργω» εκπαίδευσης μέσω την οποίων όλοι οι επαγγελματίες και ιδιαίτερα ο ρόλος του  νοσηλευτή μπόρεσαν να ειδικευτούν και να εξελιχθούν στον ρόλο του επαγγελματία της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης έναν ρόλο που κατέχει κεντρική θέση στην καθημερινή θεραπευτική σχέση και επαφή με τον ασθενή.
Η Τομεακή Επιτροπή πιστεύει ότι ολόκληρο το νέο αυτό οικοδόμημα των εξωνοσοκομεικών υπηρεσιών στηρίζεται πάνω σ’αυτό το επενδεδυμένο ανθρώπινο κεφάλαιο. Από την διαχείριση αυτών των ανθρώπινων πόρων εξαρτάται η ίδια η προοπτική της Κοινοτικής ψυχιατρικής και μία τέτοια διαχείριση πρέπει να βρίσκεται αποκλειστικά «στα χέρια» διαχειριστών που έχουν καλή γνώση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων  του αντικειμένου.
Στην πρόταση του Υπουργείου δεν γίνεται καμιά αναφορά ούτε καν κάποια μνεία για την ψυχική υγεία παρ’ότι προτείνεται η συγχώνευση 4 ψυχιατρικών νοσοκομείων. Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει η Τ.Ε.Ψ.Υ, ούτε και η Διοίκηση του ψυχιατρείου έχει ενημερωθεί γύρω από κάποια γενικά ή επί μέρους θέματα.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα το ζήτημα της κατάργησης των Οργανισμών των 4 ψυχιατρείων είχε απασχολήσει το Υπουργείο και τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι σημαντικά θέματα είχαν φθάσει σε κάποιο καλό σημείο επεξεργασίας. Το ότι η πρόταση του Υπουργείου ανακοινώνει «χωρίς λόγια» και εξισώνει τις 4 συγκεκριμένες συγχωνεύσεις με τις λοιπές, οδηγεί υποχρεωτικά στο συμπέρασμα ότι και αυτές οι συγχωνεύσεις διέπονται μόονο από την ίδια λογική που επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία και κυρίως, ότι η συγχώνευση ενός Ψυχιατρικού Νοσοκομείου  με ένα Γενικό αποτελεί ίδιας υφής οικονομικό εγχείρημα με αυτό ανάμεσα σε δύο Γενικά.
Για  το κεντρικής σημασίας αυτό  ζήτημα, το οικονομικό, η Τ.Ε.Ψ.Υ εκτιμά ότι το Δίκτυο των κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Τομέα θα πρέπει να διαθέτει έναν δικό του αυτόνομο προϋπολογισμό  που θα προσδιορίζεται στη βάση κάποιων σταθερών παραμέτρων. Εκτιμάται ότι η εύρυθμη λειτουργία και η απόδοση του Δικτύου εξαρτάται κατά πρώτο λόγο από την αυτονομία και την σταθερότητα του προϋπολογισμού και μόνο κατά δεύτερο λόγο από το ύψος του.
Ιδιαίτερα για την Κέρκυρα η Τ.Ε.Ψ.Υ θέλει να επισημάνει τη σημασία της ακίνητης περιουσίας του Ψυχιατρείου η οποία μένει αναξιοποίητη ενώ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μία πολύ σημαντική πηγή οικονομικής στήριξης του Δικτύου. Για το σκοπό αυτό άλλωστε έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ψυχιατρείου ,και η μη αξιοποίησή της δημιουργεί πλέον στην τοπική κοινωνία ποικίλα σχόλια καθόλου κολακευτικά και καταγράφεται πλέον ως μία έλλειψη σεβασμού προς τους ασθενείς. Η Τομεακή Επιτροπή ζητά γι’αυτό από το Υπουργείο να δείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή της, προς όφελος των ασθενών.
Η αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων μαζί με αυτά που ήδη αξιοποιούνται, εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρουν έσοδα ύψους που θα πλησιάζει πολύ το ύψος της ανάγκης για επιχορήγηση.
Από αυτή την άποψη και ο οικονομικός παράγοντας στην περίπτωση της Κέρκυρας καθίσταται ένας ισχυρός παράγοντας αλλά για μη συγχώνευση με το Γενικό Νοσοκομείο.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
 Η Τ.Ε.Ψ.Υ Κέρκυρας - Λευκάδας αξιολογεί ότι στο συγκεκριμένο Τομέα Ψυχικής Υγείας  μέσω του μετασχηματισμού του Ψυχιατρείου σε Δίκτυο υπηρεσιών επιτελέστηκε ένα εξαιρετικής σημασίας επιστημονικό και κοινωνικό έργο. Η επιτυχής έκβαση του όλου εγχειρήματος στην Κέρκυρα, συνδέεται αρχικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στήριξε οικονομικά και επιστημονικά αυτές τις αλλαγές αλλά και στην πολιτική εκείνων που από κυβερνητικούς ρόλους στην Ελλάδα ενστερνίστηκαν τις αξίες και τους στόχους της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Η Τ.Ε.Ψ.Υ εκτιμά επίσης ότι οι Διοικήσεις και το προσωπικό του Ψυχιατρείου ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες για μεταρρύθμιση ενός θεσμού που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Κέρκυρα το 1838, ως νεωτεριστικός, αλλά που απαιτήθηκε ακόμα η γνώση που προήλθε από τρεις ψυχιατρικές επαναστάσεις μέσω της ψυχανάλυσης, της ψυχοφαρμακολογίας και της κοινοτικής ψυχιατρικής για να αναγεννηθεί στην σημερινή του μορφή ως ένα σύγχρονο Δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Η ικανοποίηση των Κερκυραίων που γνωρίζουν αυτές τις υπηρεσίες, τις επισκέπτονται και τις χρησιμοποιούν καθημερινά επιβεβαιώνει την αποδοχή τους, την αποδοτικότητά τους και την εμβέλειά τους κατά του στιγματισμού.
Το προσωπικό επιθυμεί και επιδιώκει οι υπηρεσίες αυτές να αποτελούν πρότυπο αναφοράς αντάξιο της ευαισθησίας και της παράδοσης του τόπου γύρω από τα θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία.
Η Τ.Ε.Ψ.Υ όμως κρίνει ως ορθή την επικρατούσα σήμερα άποψη του προσωπικού του Ψυχιατρείου, των  φορέων και της κοινωνίας της Κέρκυρας ότι ο κίνδυνος της αποδόμησης αυτών των υπηρεσιών, στην παρούσα φάση δεν προέρχεται τόσο από την οικονομική κρίση που διανύει η χώρα (οι λιγότεροι ενδεχομένως πόροι δεν αλλοιώνουν το μοντέλο φροντίδας) όσο από πολιτικές αποφάσεις που έρχονται να προτείνουν μη επεξεργασμένες επιλογές για την προοπτική αυτών των υπηρεσιών. Ως τέτοια επιλογή  εκτιμάται η συγχώνευση «χωρίς λόγια» του Ψυχιατρείου με το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους η Τ.Ε.Ψ.Υ Κέρκυρας-Λευκάδας  εκτιμά ως πλέον κατάλληλη επιλογή για την προοπτική του Δικτύου του Τομέα αναφοράς της την δημιουργία ενός αυτόνομου ενιαίου φορέα διαχείρισής του.
Σε κάθε περίπτωση η Τ.Ε.Ψ.Υ θα επιδιώξει  μία συνάντηση με την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου προκειμένου να εκθέσει περισσότερο εμπεριστατωμένα τις παραπάνω εκτιμήσεις με την πεποίθηση ότι αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

                                                       Με εκτίμηση

                                         Η  Τ.Ε.Ψ.Υ   Κέρκυρας-Λευκάδας

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

ΠΡΟΛΗΨΗ: Στάση ζωής απέναντι στην κοινωνική κρίση

Η ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. ΜΩΡΟΣ», σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΣΤΗΡΙΞΗ» και άλλους τοπικούς φορείς στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου),
Διοργανώνουν:
προβολή της ταινίας «Σαν Αστέρια στη Γη»,
την Παρασκευή 1/7/2011 στην Πάνω Πλατεία. Ώρα έναρξης 21:30
Η ταινία, που είναι ινδικής παραγωγής και τα δικαιώματα προβολής για τη χώρα μας έχει η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Ατόμων με Δυσλεξία της Ελλάδας, που ανέλαβε και τον υποτιτλισμό της στα ελληνικά, προβάλλεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και ατόμων με Δυσλεξία και άλλες μαθησιακές Δυσκολίες Κέρκυρας.
Είναι μια συγκλονιστική ταινία που δείχνει όλη την μυστική ζωή του δυσλεκτικού παιδιού. Θίγει θέματα που αφορούν την οικογένεια, την κοινωνία, το σχολείο, τους φίλους.
Επιλέξαμε να την προβάλλουμε στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στα Ναρκωτικά γιατί διαπραγματεύεται,  το πώς ενισχύεται ή απομειώνεται η αυτοεκτίμηση, όχι μόνο του δυσλεκτικού παιδιού και της οικογένειάς του αλλά και κάθε παιδιού ή ενήλικα που αισθάνεται να διαφέρει από τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα. Βοηθά τον καθένα μας να δει πέρα από στερεότυπα και προκαταλήψεις και να ανοιχθεί στην αυθεντική επικοινωνία και ανακάλυψη του ψυχικού πλούτου, που αυτή μπορεί να απελευθερώσει.


Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με τη διοργάνωση:
Τουρνουά Σκακιού για Παιδιά,
το Σάββατο 2/7/11 και την Κυριακή 3/7/11στην πλατεία της Σπηλιάς,
σε συνεργασία με το Σκακιστικό Σύλλογο Κέρκυρας. Ώρα έναρξης 19:00.
Το σκάκι πέρα από τις άλλες δεξιότητες καλλιεργεί την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες της πρόβλεψης και λήψης αποφάσεων.


Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια Ζωή με Νόημα και Αξιοπρέπεια,
τη μόνη ζωή χωρίς Εξαρτήσεις!