Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ,ΠΑΞΩΝ&ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ



                                        ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ,ΠΑΞΩΝ&ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
                                      

Το “Βοήθεια Στο Σπίτι” αποτελεί την πιο πετυχημένη προνοιακή Δομή και χαίρει της εκτίμησης και της  αποδοχής της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι επί χρόνια προσφέρουν αναντικατάστατη υποστήριξη σε ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες εργασιακές συνθήκες, αντιμέτωποι με την εργασιακή αβεβαιότητα και την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η πολιτεία επί χρόνια κρατά σε ομηρία όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους εξυπηρετούμενους οι οποίοι και εκείνοι βιώνουν κάθε φορά το ενδεχόμενο να χάσουν την υπηρεσία που τους φροντίζει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις 130.000 άτομα εξυπηρετούνται πανελλαδικά. Στην Κέρκυρα οι εργαζόμενοι φροντίζουν 1000 άτομα περίπου. Το “Βοήθεια Στο Σπίτι” 31/03/2013 θα λήξει και πρόκειται να το διαδεχτεί το “Κατ οίκον φροντίδας συνταξιούχων”,με απαράδεκτα κριτήρια ένταξης.
αφού προβλέπεται σε πρώτη φάση να εντάξουν αποκλειστικά τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες με 67% αναπηρία εξαιρώντας άλλα ΑΜΕΑ που έχουν ανάγκες,ενώ σε δεύτερη φάση θα εντάξουν τους ηλικιωμένους 78 ετών και άνω.

Αυτή η πολιτική καθιστά αδύνατη μια συνολική και χωρίς διακρίσεις φροντίδα κοινωνικών ομάδων κάποιες απ τις οποίες θα μείνουν χωρίς το στήριγμα  που τους προσέφερε το Βοήθεια Στο Σπίτι. Έτσι άνθρωποι κάτω των 78 ετών που ήδη τα θέματα υγείας που τους απασχολούν τους εντάσουν  στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή άτομα με δυσλειτουργικές οικογένειες, με οικονομικά προβλήματα ή μοναχικά άτομα θα εξαιρούνται πλέον της φροντίδας.
Δυστυχώς επικρατεί η λογική του παραλόγου αφού :
·        Λόγω της αυστηρότητας των κριτηρίων θα υπάρξουν ελάχιστοι δικαιούχοι που θα εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση της δομής ενώ για τους εργαζόμενους έρχεται μεγαλύτερη εξαθλίωση καθώς ο χρόνος πληρωμής προβλέπεται ανα τρίμηνο..
·        To διάδοχο πρόγραμμα( Κατ οίκον φροντίδα  συνταξιούχων)θα υλοποιηθεί μέσα από το μοντέλο των Συνεταιριστικών επιχειρήσεων κι έτσι το μέλλον των εργαζομένων προβλέπεται ζοφερό αφού το ιδιωτικό περιβάλλον των επιχειρήσεων δεν διασφαλίζει μία ανθρώπινη και δίκαιη επικράτηση.
·        Δεν υπάρχουν κριτήρια που να διασφαλίζουν το ήδη υπάρχον προσωπικό .
·        Τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί δεν θα επαρκούν απ τη στιγμή που θα συμμετέχουν και ιδιώτες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μείωσης των Δομών και των εργαζομένων λόγω έλλειψης χρημάτων.

Απ τη στιγμή που:

·        Η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετημένες δομές πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας όπως το Βοήθεια Στο Σπίτι.
·        Ο Καλλικράτης (άρθρο 96 και 97) προβλέπει τη δημιουργία Διευθύνσεων Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών ισοτήτων των φύλων.
·        Υπάρχουν χρήματα εξασφαλισμένα α) ΦΕΚ Ά 135/14- 06- 2012 ΑΚΑΓΕ και β) 0,2 % Ν 4052/12 από ασφαλιστικές εισφορές, ενώ προβλέπεται στα πλαίσια συμβατικής υποχρέωσης του Υπ. Εσωτερικών, να καλυφθούν χρηματικά τόσο οι ανασφάλιστοι όσο και οι ορεινές, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

·        Η ΚΕΔΕ επιβεβαιώνει ότι μέσω του Βοήθεια Στο Σπίτι υπάρχει εξοικονόμηση πόρων.
·        Οι εργαζόμενοι των ΒΣΣ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ (Ν. 2190/94) με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με συνεχόμενες συμβάσεις.

 Οι εργαζόμενοι απαιτούν  την ύπαρξη Νομοθετικής Ρύθμισης η οποία θα εξασφαλίζει τη συνέχιση του Βοήθεια Στο Σπίτι και του ήδη υπάρχοντος προσωπικού με τη δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους και την ένταξη τους σε αυτές. 
  

Το Βοήθεια στο σπίτι Κέρκυρας και Παξών ως μέλος του Δικτύου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας υγείας Κέρκυρας ζητά τη στήριξη όλων στον αγώνα για τη συνέχιση του προγράμματος.