Κέρκυρα 03/03/2015 Δελτίο Τύπου
"γυναικών μαρτυρίες"
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
και σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους του Δήμου Κέρκυρας, διοργανώνει την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου, σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης, τη Λαϊκή Αγορά (12:00) και την Πλατεία Βραχλιώτη (13:00), δρώμενο όπου οι ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, Κατερίνα Γεωργάκη, Σοφία Κολονιάρη, Αντωνία Πετροπούλου - Ρήγα και Μαριέττα Σαββανή, θα παρουσιάσουν σε μορφή μονόλογου, μαρτυρίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας.
Σκοπός του δρώμενου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για το σοβαρό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών που στις μέρες μας έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Η βία κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κλπ) δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένο πολιτισμό, χώρα ή ομάδα γυναικών. Μας αφορά όλους. Διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση, επίπεδο υγείας κλπ.
Το δρώμενο θα ντύσει μουσικά ο Γιώργος Βλάχος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του δρώμενου υπογράφει ο Πέτρος Γάλλιας.
Πανευρωπαϊκή έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) για τη βία κατά των γυναικών: 42.000 γυναίκες 18 - 74 ετών ΕΕ:
33% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Αυτό το ποσοστό σε αντιπροσωπευτικό δείγμα γυναικών αντιστοιχεί σε 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.
Περίπου το 12 % των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 21 εκατομμύρια γυναίκες εντός της ΕΕ.
5% του συνόλου των γυναικών έχει πέσει θύμα βιασμού. Μία στις 10 γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας από μη συντρόφους ανέφεραν ότι στο πιο σοβαρό περιστατικό εμπλέκονταν περισσότεροι αυτουργοί.
22% έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από το σύντροφό τους.
43% έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο, όπως π.χ. δημόσιο εξευτελισμό, απαγόρευση εξόδου από το σπίτι ή κλείδωμα στο σπίτι, εξαναγκασμό να δουν πορνογραφικό υλικό και απειλές χρήσης βίας.
18% των γυναικών έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης (stalking) από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Αυτό το ποσοστό σε αντιπροσωπευτικό δείγμα γυναικών αντιστοιχεί σε 9 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ. 21% των γυναικών που έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης (stalking) ανέφεραν ότι διήρκεσε πάνω από 2 χρόνια
11% των γυναικών έχουν δεχθεί ανάρμοστες προτάσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα ή μηνύματα κινητού (SMS) σεξουαλικού περιεχομένου. 20% των νεαρών γυναικών (18-29 ετών) έχουν πέσει θύματα αυτής της μορφής ηλεκτρονικής παρενόχλησης.
55% των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. 32% του συνόλου των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης ανέφεραν ότι αυτουργός ήταν προϊστάμενος, συνάδελφος ή πελάτης.
67% των γυναικών δεν κατήγγειλε το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από σύντροφο στην αστυνομία ή άλλη οργάνωση.
Το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) αποφεύγουν ορισμένες καταστάσεις ή κάποια μέρη, τουλάχιστον μερικές φορές, από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Από την άλλη πλευρά, οι υφιστάμενες έρευνες σχετικά με την εγκληματική θυματοποίηση και τον φόβο του εγκλήματος καταδεικνύουν ότι πολύ λιγότεροι άνδρες περιορίζουν τις κινήσεις τους.